4 redenen waarom je The Walking Dead moet kijken

the-walking-dead-billboard-650b

Plot: Sheriff Rick Grimes ontwaakt uit een coma in een ziekenhuis. Hij ontdekt dat de wereld is overgenomen door zombies en veel mensen dood zijn. Rick gaat op zoek naar zijn vrouw Lori en zoon Carl en vindt ze uiteindelijk bij een kleine groep mensen. Samen met zijn gezin en de groep probeert Rick te overleven. Al gauw blijkt dat niet alleen de zombies gevaarlijk zijn maar dat ook andere groepen mensen die proberen te overleven, voor veel ellende kunnen zorgen.

1. De gigantische populariteit rondom de serie

walking dead tshirt

Ik ben als serie liefhebber ontzettend laat met het ontdekken van The Walking Dead. Als sinds 2010 is het een mateloos populaire serie. De kijkcijfers zijn ontzettend hoog en de fanbase is gigantisch. Zo heeft de serie maar liefst 33(!) miljoen likes op Facebook. Op de een of andere manier had de serie nooit een bepaalde aantrekkingskracht op mij totdat de eerst vier seizoenen op Netflix verscheen. Vrij sceptisch begon ik aan de eerste aflevering maar ik was meteen hooked! En nu heb ik in een maand tijd bijna 5 seizoenen gezien, 63 afleveringen van drie kwartier. Dat is zelfs voor mij een record! Na het ontdekken van de serie ging er een wereld voor me open. Ineens zie ik overal hoe populair de serie is. Twitter, Facebook en Youtube staan vol met verwijzingen naar de serie. Op Etsy (een online platform voor het verkopen en kopen van zelfgemaakte spullen/kunst) kan je duizenden dingen kopen die met de serie te maken hebben.

2. De uitwerking van het plot

o-WALKING-DEAD-facebook

De basis van het plot ligt vrij open. Net als Rick en zijn groep weet je niet waarom de zombie apocalyps zich heeft voorgedaan en hoe de rest van de wereld er aan toe is. Dat zorgt voor een constante spanning want je weet nooit wie of wat de groep nou weer aantreft. En er ligt door de zombies altijd gevaar op de loer. Amerika leent zich qua omvang heel goed voor de serie. Het verhaal concentreert zich ook op een originele plek, namelijk de staat Georgia. Afgezien van de hoofdstad Atlanta die af en toe voorbij komt, zien we vooral veel bossen, uitgestrekte gebieden en verlaten dorpjes.

Interessant is ook hoe mensen zich gaan gedragen als alles hen is afgenomen. Bijna ieder karakter in de serie heeft meerdere mensen om zich heen verloren aan de gevolgen van de zombie apaocalyps. Overal vormen zich kleine groepen mensen die samen proberen te overleven. Maar zonder alle dagelijkse voorzieningen als voedsel, elektriciteit en onderdak kunnen mensen als snel hun beschaafdheid verliezen. Sommige karakters proberen hun menselijkheid hoe dan ook te bewaren terwijl anderen op ‘survivor’ stand gaan en alleen aan zichzelf denken. Dat levert heel wat boeiende situaties op in de groep. Plus, het wordt snel duidelijk dat door het wegvallen van een beschaving, sommige mensen gevaarlijker zijn dan zombies.

3. De sterke (vrouwelijke) karakters

thewalkingdead_women-the-walking-dead-women-are-more-than-post-apocalypse-eye-candy

De serie heeft ijzersterke karakters die per seizoen interessanter worden. De serie laat je regelmatig afvragen “wat zou ik doen in deze situatie?” en dat maakt de serie zo verslavend. Want de karakters zijn vaak onvoorspelbaar en niet altijd even sympathiek. Precies zoals mensen in het echte leven zijn. Er zitten behoorlijk wat karakters in de serie die zo van elkaar verschillen dat je als kijker al snel een favoriet heeft. Ook een groot pluspunt is de diversiteit in karakters. The Walking Dead is in mijn ogen de enige Amerikaanse serie die een goede representatie van de huidige maatschappij weergeeft. Blank, donker, Aziatisch, Hispanic, dik, dun, arm, rijk, oud en jong. Ze komen er allemaal in voor zonder stereotype te zijn.

Onder de fans is karakter Daryl groot favoriet. Een stoere spoorzoeker met een afstandelijke houding die stiekem een hart van goud heeft. Zelf ben ik naast fan van Daryl ook fan van bijna alle vrouwelijke karakters. Niets zo fijn als vrouwen die onder bepaalde omstandigheden hun ‘inner badass’ ontdekken zonder hun vrouwelijkheid verliezen. Mijn favoriete vrouwelijke karakter is Carol die de beste ontwikkeling doormaakt en je constant op het verkeerde been zet.

De gruwelijke zombies en vette actie

the walking dead zombies

Als je denkt dat de serie alleen maar uit gruwelijke zombie aanvallen bestaat dan heb je het mis. Al moet ik toegeven dat er flink wat gore zombie scenes inzitten en voor mensen met een zwakke maag zijn die scenes niet aan te raden. Ik kan er zelf goed tegen en moet juist lachen om de echt gruwelijke scenes, puur omdat ik weet dat het nep is. Desalniettemin zijn de makers er goed in geslaagd om de zombieaanvallen er levensecht uit te laten zien. Als iemand wordt gebeten in zijn been en een zombie rukt met zijn tanden een spier eruit, dan moet ik zelfs even wegkijken.

Logischerwijs krijg je in een serie over zombies in een land waar wapenbezit doodnormaal is, veel actie. Actie die altijd goed in elkaar zit, en je soms op het randje van je stoel laat zitten als er veel op het spel staat. De actie wordt goed gedoseerd en er zijn voldoende afleveringen waarin helemaal geen actie voorkomt. Dat zijn vaak mijn favoriete afleveringen omdat die zich sterk richten op de karakters.

The Walking Dead is iedere maandagavond te zien op Fox om 22.00 en de eerste vier seizoenen staan op Netflix.

Een gedachte over “4 redenen waarom je The Walking Dead moet kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *