Nu in de bioscoop – Still Alice

still-alicePlot: Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Colombia University. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze zich beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. 

Recensie: Dat Alzheimer een verwoestende ziekte is, is bij iedereen wel bekend. Maar hoe de ziekte zich uit bij een persoon, is nog nooit zo hartverscheurend in beeld gebracht als in Still Alice. Julianne Moore won vorige maand geheel terecht de Oscar voor beste actrice. Vandaag werd overigens bekend dat de regisseur van de film, Richard Glatzer, overleden is aan de de gevolgen van ALS, ook al zo’n verschrikkelijke ziekte. Alzheimer wordt bijna altijd vastgesteld bij oudere mensen, maar Alice heeft net haar vijftigste verjaardag gevierd en staat nog middenin het leven. Het begint met het kwijtraken van woorden en ze raakt de weg kwijt als ze gaat hardlopen. Ze denkt zelf aan een hersentumor maar is kapot van de daadwerkelijke diagnose. Ze verwoordt dit door te zeggen dat ze nog liever kanker zou hebben dan Alzheimer. Keihard, maar in haar situatie begrijpelijk. Want Alzheimer is een ziekte die je sociaal onhandig maakt en in het geval van Alice in je broek plast als je niet meer op tijd weet waar de wc in je vakantiehuisje zit.

De film zou zonder de sterke rol van Julianne Moore als snel melodramatisch worden. Maar Moore is zo goed in het overbrengen van subtiele en heftige emoties dat het volledig haar film wordt. Alec Baldwin heeft als haar man ook een interessante rol want hij staat minder voor Alice klaar dan ze had verwacht. Jammer dat er net te weinig wordt gedaan met zijn rol, echte diepgang blijft daardoor uit. Kristen Stewart is net iets beter als jongste dochter Lydia die een stuk sterker en liefdevoller blijkt dan de rest van het gezin. Heel knap is ook de soms zwarte humor die in de film zit. Dit komt het beste naar voren als Alice een filmpje van haarzelf tegenkomt op haar laptop. De nog heldere Alice geeft instructies aan de zieke Alice hoe ze zelfmoord moet plegen. De scene is zowel hilarisch als dramatisch en daardoor ontzettend sterk.

Een mooie film over de gevolgen van Alzheimer en met een indrukwekkende rol van Julianne Moore. Aanrader!

 

 

2 gedachten over “Nu in de bioscoop – Still Alice

    1. Starstruck Shelley Bericht auteur

      Inderdaad een heftige film Simone maar gelukkig zitten er ook mooie thema’s als liefde (voor jezelf, je partner en familie) in en zelfs een beetje humor!

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *