Verslag Comic Con 2015

Comic Con 2015

Na vier dagen zit Comic Con San Diego er weer op! Het kan zijn dat je nog nooit van Comic Con gehoord hebt en dat je van de foto’s ook niet veel wijzer wordt. Comic Con is de grootste stripboeken, film, televisieserie en game conventie in de wereld. Al sinds 1970 komen jaarlijks duizenden fans naar het congrescentrum in San Diego om te genieten van nieuwe artikelen, workshops en conferenties over nieuwe films en series. Van donderdag tot en met zondag komen fans, veelal verkleed als hun favoriete stripheld of film/tv karakter, samen om hun liefde voor allerlei soorten strips, films, games en series met elkaar te delen. Het is één groot feest en de 130.000 kaarten voor dit jaar waren dan ook weer in no time uitverkocht. 

Sinds een aantal jaar is Comic Con dé plek waar Hollywood en tv studio’s hun nieuwe films en series aankondigen. Niet zo heel gek, want de laatste jaren zijn films en series over superhelden ontzettend populair. En waar komen alle superhelden ook alweer vandaan? Juist, uit stripboeken. Als film-, en televisiefan is Comic Con dan ook een walhalla vol beroemde regisseurs, acteurs en actrices die in panels komen praten over films en series. Sterker nog, als fan krijg je misschien wel de kans om zelf een vraag te stellen tijdens zo’n panel. Interactie staat hoog in het vaandel op Comic Con. De rijen om je stripboek, foto of wat dan ook gesigneerd te laten krijgen door je favoriete striptekenaar of acteur zijn dan ook lang. Een ding is in ieder geval zeker, als je beelden van de panels ziet; het is een groot feest op Comic Con. Fans zijn soms maanden bezig met het maken van hun kostuum en kunnen zich een paar dagen de ultieme nerd voelen zonder zich daar druk over te maken. Op Comic Con kan je jezelf zijn en iedereen die het congres heeft bezocht zal beamen dat alles draait om positiviteit.

Batman-v-Superman-Comic-Con-Panel

Als filmfreak, serie-fan en superhelden-liefhebber is Comic Con San Diego voor mij een must. Ik ben er helaas nog nooit geweest maar het staat heel hoog op mijn lijstje. Het afgelopen weekend heb ik met mijn iPad op schoot úuuuren gekeken naar alle panels over nieuwe films en series. Een weekend waarin ik heel blij ben dat YouTube bestaat en mensen alle panels heel snel uploaden. De belangrijkste film en serie afdeling tijdens het congres is Hall H. In deze grote hal waarin 7000 mensen passen, worden de belangrijkste series en film panels gehouden

Wat gebeurt er tijdens zo’n panel?

Ieder panel heeft een moderator, een soort presentator die de cast en crew aankondigt, zelf vragen stelt en het publiek een aantal vragen laat stellen. Bij alle panels komen eerst de belangrijkste mensen achter de schermen het podium op, denk aan regie, productie en scenarioschrijvers. Zo wordt het publiek in spanning gehouden want de meeste willen natuurlijk een glimp opvangen van hun favoriete acteur of actrice. De moderator kondigt de acteurs en actrices vaak één voor één aan zodat iedereen als een soort gladiator de arena onder veel gejuich betreed. Vaak weten de fans niet wie er precies komt en de meeste panels komen dan ook met een verrassing. Tijdens een panel is er naast vragen ook ruimte voor nieuw beeldmateriaal. Denk aan een nieuwe trailer voor een film of bloopers van het laatste seizoen van een serie. Een panel kan een paar minuten duren als een cast alleen wordt voorgesteld maar er geen ruimte is voor vragen. Of juist heel lang (ruim een uur) als er wél veel tijd is voor vragen.

Filmpanels zijn vaak het meest spectaculair. Zo lieten de makers tijdens het Star Wars panel een karakter op het podium komen. Het karakter was een pop die elektronisch bestuurd wordt én waar een mens in zit. Old school Star Wars Style dus. Na afloop van het Panel mochten alle 7000 fans onverwachts mee naar buiten waar iedereen zijn eigen lightsaber kreeg en de bekende muziek van Star Wars live door een orkest voor ze werd gespeeld. Heel bijzonder dus! Iets minder spectaculair, maar voor een celebrity freak als ik nog steeds heel vet, was de gigantische selfie die de cast van vier films (Deadpool, Fantasic Four en X-Men: Apocalypse) maakte. Extra leuk was dat Stan Lee de beroemde stripauteur en bedenker van karakters als Spider-man en de Hulk, er ook even bijkwam.

Welke panels zijn het leukst om te bekijken?

Ik heb niet alle panels gezien want dan was ik nu nog bezig geweest. Maar ik heb de leukste en interessantste panels voor jullie op een rijtje gezet.

Film:

  • X-Men: Apocalypse (heerlijk chaotisch panel met onder andere Jennifer Lawrence en Hugh Jackman)
  • Star Wars: The Force Awakens (de nieuwe Star Wars films, met veel nieuwtjes en een bezoek van de voltallige cast)
  • Batman Vs Superman: Dawn of Justice (kijk vooral voor de anekdote van Ben Affleck over zijn Batman voorganger Christian Bale)

Series:

  • The Walking Dead (een van mijn favo series en een panel vol vrolijke acteurs)
  • Once Upon a Time (een heel leuk panel voor de echte fans met veel humor dankzij de moderator)
  • Game of Thrones (niet de volledige cast maar het is altijd leuk om te zien dat Carice van Houten toegeeft dat ze veel scheldt in het Nederlands op de set)

Ben je nieuwsgierig geworden naar een panel en wil je er een bekijken? Kijk dan hier naar het volledige Star Wars: The Force Awakens panel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *