Recensie Crimson Peak

 

crimson-peak-tom-hiddleston-3-1500x844

Wat doe je als je favoriete acteur een hoofdrol speelt in de nieuwe film van een van je favoriete regisseurs? Dan zorg je ervoor dat je de film al tijdens een persvoorstelling kan zien. Zo gezegd, zo gedaan en na drie dagen spookt de film nog steeds door mijn hoofd. Geheel terecht, want Crimson Peak is een ‘gothic horror romance’ van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro. Wiens Pan’s Labyrinth een van mijn favoriete films ever is. Niet gezien? Doen!

Terug naar Crimson Peak dat zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. De Amerikaanse Edith wordt in haar kindertijd al bezocht door de geest van haar overleden moeder die haar waarschuwt voor Crimson Peak. Edith negeert de waarschuwing en als ze volwassen is valt ze als een blok voor de Britse vreemdeling Thomas. Nadat Edith’s vader op mysterieuze wijze sterft, trouwt Edith halsoverkop met Thomas en vertrekt met hem en zijn afstandelijke zus Lucille naar Engeland. Daar aangekomen gaat het trio wonen op het statige landhuis Allerdale Hall dat beeldschoon maar compleet vervallen is. Edith vermoedt al gauw dat er iets mis is in het huis en ze wordt ’s nachts bezocht door geesten. Wanneer Edith bij toeval ontdekt dat Allerdale Hall ook wel Crimson Peak wordt genoemd is het al te laat.

mia_wasikowska_crimson_peak-wide

Niet iedereen is gek op horror, ik zelf eigenlijk ook niet. In Crimson Peak zitten genoeg schrikmomenten maar de geesten zijn zo overduidelijk CGI dat ze nooit echt eng zijn. Enger vond ik de sporadische momenten van keihard geweld die wel levensecht lijken. De film is dus niet doodeng maar geeft je wel de hele tijd een onbehagelijk gevoel.

Veel belangrijker is dat de film werkelijk beeldschoon is. Kenners van Guillermo del Toro weten dat hij altijd fantastische sets creëert en ook nu zat ik weer met open mond te kijken naar het scherm. Allerdale Hall/Crimson Peak is in zijn totaliteit nagebouwd in een studio en dat zie je. Het is het mooiste spookhuis dat ik ooit heb gezien. Het huis is statig, donker, vervallen (bladeren en sneeuw vallen prachtig door het kapotte dak) en doodeng. Oh en naast de kreun en zucht geluiden die uit het huis komen loopt er dik bloed langs de muren! Nee dat is niet helemaal waar. Het huis is gebouwd op rode klei dat door de vervallen staat en de sneeuw als een vloeibaar goedje langs de muren stroomt. Lekker luguber maar wel een tof effect.

2449_RC_00052R

Doordat de film visueel overdonderend is vergat ik bijna kritisch te kijken naar het verhaal. En daar zit dan ook precies het enige minpunt van de film. Het verhaal is vaak voorspelbaar en de dramatische ontwikkelingen zie je van mijlenver aankomen. Als het grote geheim uitkomt ben je nauwelijks verbaasd, Gelukkig maakt de cast heel veel goed. Jessica Chastain is zonder haar rode lokken onherkenbaar als psycho-bitch Lucille die het niet goed voor heeft met nieuwe schoonzus Edith. En dan is er natuurlijk Tom Hiddleston…*zucht. Hij is perfect gecast als de charmante Thomas die een duister geheim met zich meedraagt. Ik las in een recensie dat het raar was dat Edith al zo snel met hem trouwde….HALLO HET IS TOM HIDDLESTON HOOR!!! Maar goed, terug naar de recensie. Had ik al gezegd dat Tom naakt is in de film? Sorry, sorry, sorry, ik kan het niet helpen. Mia Wasikowska is overigens prima als de maagdelijke Edith die een complete transformatie doormaakt.

Conclusie? Crimson Peak is werkelijk een beauty van een film die het verdient om in de bioscoop gezien te worden. Voor de echte die-hard horror fans zal de film te soft zijn en mensen die heel snel schrikken kunnen hem beter overslaan. Het plot had beter gekund maar laat je daardoor niet weerhouden, want dit spookhuis verdient alle aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *